Het verliefd hart is een egoïst

Posted on 5 november 2012

1


Niets zo egoïstisch als een verliefd hart. Laat daar geen misverstanden over bestaan.

Waar twee verliefde harten elkaar vinden, wordt er uiteraard niet geklaagd. Van op hun donzige wolk van dartele passie, onderwijl zeilend naar een rooskleurige horizon, schateren ze uit volle borst met de onwetende stakkers ver onder hun voeten. Euforie alom, terwijl de rest van ons ondertussen al blij is om zonder kleerscheuren de dag door te raken.

Maar, o wee het verliefd hart dat onbeantwoord blijft. Daar komt geheid gedonder van. Want het onbeantwoord verliefd hart neemt zomaar geen genoegen met minder. Noch met het eigenwijs hart van een ander dat er zowaar een eigen mening op na houdt. Het verliefd hart is onverbiddelijk, eist, bidt, kwijnt, geselt, smeekt, charmeert, verwijt vervolgens, slaat, zalft, smacht zonder gelijke en weet van geen ophouden meer. Het verliefd hart wil alles, hier en nu. Het neemt geen genoegen met een ‘nee’ of ‘later misschien’. Want het verliefd hart heeft het licht gezien en iedere ontkenning van buitenaf is in zijn ogen slechts een dwaling van een verwarde ziel die dringend gered dient te worden. Je mag één keer raden door wie.

Het onbeantwoorde verliefd hart dat beweert over te lopen van pure liefde kan zomaar en zonder pardon transformeren in een alles verslindend en destructief monster. Het hart dat niet krijgt waar het recht op meent te hebben, schreeuwt moord en brand, klauwt woest om zich heen en wil na verloop van tijd uiteindelijk enkel nog bloed zien. Zodat iedereen geweten heeft hoe het zelf bloedt, hunkert en genadeloos verteerd wordt door al het onbegrip dat het nooit heeft verdiend. En vervolgens durft het dat alles weer te ontkennen. Coherentie en samenhang hebben opgehouden te bestaan. Enkel rest er nog bonificatie. Of, als deze toch uitblijft, bloeddorstige wraak en vergelding. Zonder genade.

Met liefde heeft het allemaal nog bitter weinig te maken. Het inmiddels bloeddorstig hart wenst zich uitsluitend en totaal te voeden met die ander, als de eerste de beste kannibaal. Wil bezitten met huid en haar, met hart en ziel. En als het dan nog steeds niet krijgt wat het verlangt , zal het zich meedogenloos wreken op het doelwit. Tot er desnoods slachtoffers vallen. Want het verliefd hart duldt geen enkele tegenspraak, het heeft altijd gelijk.

Het verliefd hart beweert bij hoog en laag dat rede niet bestaat en probeert je vervolgens met rede te overtuigen van zijn gelijk. Voordat het ontsteekt in blinde razernij. Het verliefd hart is een stampvoetend kind, een dolgedraaide zelfmoordterrorist. Een gevaar voor zichzelf en nog eens te meer voor het amechtig onderwerp van zijn dromen.

Het verliefd hart is een egoïst, in hart en nieren. Laat daar geen misverstanden over bestaan.

Posted in: Columns