Oude macho in nieuw kleedje

Posted on 29 mei 2012

0


Nog maar heel recent heb ik een nieuw soort man ontdekt. We kenden natuurlijk al de oldskool macho, metroman,  himbo, superseksueel, superman, you name it. Maar wat  deze nieuwe categorie net zo bijzonder maakt, is dat het hier om de meest achterhaalde categorie gaat die zich op sublieme wijze heeft vermomd. En net dat maakt het dan weer de meest gevaarlijke categorie van allemaal.

Vergeet dus die halfzachte exemplaren die meer met hun eigen uiterlijk bezig zijn dan dat van jou, en wees beducht voor de traditionele macho in een nieuw kleedje. Voorlopig noem ik hem de Wolf In Schaapskleren. Niet bijster origineel maar het dekt de lading geweldig en indien we nood hebben aan een welklinkende turbonaam maken we er gewoon WIS van.

Macho mét hersens

En neem het van mij aan, een oldskool macho, die gewoon uitkomt voor zijn reactionaire ideeën, is in vergelijking eigenlijk ook maar een watje. Het is de in eerste instantie onherkenbare WIS waar het grote gevaar in schuilt.De WIS is namelijk alles behalve een gestampte boer waar je binnen de drie minuten de vloer mee aanveegt. Nee, de WIS is in de regel slim en heeft de hedendaagse problematiek tussen de seksen heel goed begrepen. Diep van binnen namelijk een macho van de allerergste soort, beseft dit mannetjesdier dat expliciet haantjesgedrag hem niks gaat opleveren en de combinatie van onversneden machismo én de nodige hersencellen leveren hem een uiterst geslaagde formule die zelden faalt.

Een onvervalste oldskool macho herkent iedere vrouw nog voor hij in zicht komt. In de regel klagen dat soort mannen dat vrouwen van vandaag onuitstaanbare en veeleisende feministen (dat is tegenwoordig een scheldwoord, echt waar) zijn maar daar hoef je uiteraard enkel je schouders eens bij op te halen om daarna eens goed met je kont te schudden. Oké, de meesten van ons willen graag een echte vent die de kinderen toch moederlijk in bed stopt om daarna ook nog eens een goed gesprek met je te voeren. Aan de andere kant is het voor vrouwen ook geen simpele opdracht om mooi en ongenaakbaar te blijven terwijl de baby in haar decolleté kotst, haar baas verwacht dat ze dag en nacht paraat staat en ze naast oermoeder en lieftallige echtgenote liefst de grootste (of zo je wil: goorste) slet in de slaapkamer blijft. Wat dat betreft, hebben beide seksen het moeilijk zat, lijkt me. Maar waar was ik ook alweer gebleven? O ja, de wolf.

‘Nieuwe man’

Al enige tijd zie ik met stijgende verbazing slimme, zelfstandige vrouwen zichzelf passioneel en totaal ten gronde richten en ook ik had enige studie nodig voor ik de wolf eindelijk had ontmaskerd. Als een ware ‘nieuwe man’ (blijft een vaag begrip maar jullie weten wat ik bedoel, zo’n echte kerel met gevoelens) doet deze man zich voor om, pas wanneer er geen enkele weg terug meer is, zijn ware aard te tonen. Zoals alle soorten mannen en vrouwen komt ook dit ras in vele gedaanten en overkoepelt hij moeiteloos een waaier aan hedendaagse stromingen die worden samengevat onder die mysterieuze noemer van ‘nieuwe man’ waar de zoekende vrouw zo naar verlangt. Hij is intelligent, attent en onderhoudend, probeert je nooit op de eerste avond in bed te praten met een overvloed aan platgetreden cliché’s, toont zijn gevoelige kant en heeft uiteraard een uitstekend gevoel voor humor.

In extreme gevallen werpt deze WIS zich ook nog op als schouder om op uit te huilen nadat een soortgenoot je hart brak en onderbreekt hij stoere activiteiten zoals parasailen of het eigenhandig verbouwen van zijn huis om te luisteren naar jouw klaagzang. Gescheiden exemplaren zetten zonder scrupules hun eigen kinderen in om te laten zien hoezeer ze zijn betrokken bij de opvoeding en het welzijn van hun nageslacht en dat krijgt zelfs de meest alerte vrouw op haar knieën.

Maar net als ze denkt dat dit de soulmate is waar ze al die tijd naar op zoek was en compleet verslingerd is geraakt, laat de wolf zijn ware gezicht zien. Liefde maakt stekeblind en in eerste instantie zullen mindere kantjes, zoals een verborgen andere liefde of bij nader inzien extreme bindingsangst, worden bedekt met de mantel der gelukzaligheid en het rotsvaste geloof dat liefde alles overwint (Dat doet het ook, als de liefde wederzijds is).

Beterschap

De WIS is echter niet uit op liefde want, net als bij die ouderwetse macho, is hij daarvoor veel te verliefd op zijn eigen ego. Met dat grote verschil dat de WIS bij enige onmin zelden in de tegenaanval gaat. In plaats daarvan geeft hij ruiterlijk toe dat hij verkeerd was, belooft plechtig beterschap en vraagt daarbij de hulp van zijn godin die hem als enige ter wereld zal kunnen helpen. En ook al zijn ze zelf al jaren Oostindisch doof voor hun biologische klok, de meeste vrouwen voelen op zo’n moment hun moederhart hartstochtelijk kloppen en zweren dat ze hem zullen helpen een beter mens te worden. Eens voor de bijl doet een vrouw nu eenmaal van die dingen.

En terwijl die vrouw dus bezig is met de missie de man van haar dromen te redden, heeft ze niet door dat haar significante andere haar (en met haar eventueel nog een paar andere dames) ondertussen doodleuk aan het lijntje houdt. Meer dan eens zag ik zo’n verstandige vrouw jammerlijk in elkaar storten nadat ze uiteindelijk niet anders kon dan toegeven dat ze duchtig beetgenomen was.

In plaats van de evolutie waar zij op hoopte, is de ware WIS namelijk eerder het resultaat van een ander soort evolutie. Die van een achterhaalde en met uitsterven bedreigde soort (inderdaad, de oldskool macho) teneinde stand te houden in een wereld vol vrijgevochten vrouwen. Een vorm van mutatie dus die je niet zomaar even herkent, tenzij je een leugendetector naast je bed hebt staan natuurlijk.

Bij nader inzien heb ik dan toch liever zo’n oldskool. Dan weet je tenminste wat je in huis hebt.

(Eerder verschenen op Bonoboz Webmagazine)

Posted in: Columns