Het levensbelang van kussen

Posted on 14 december 2012

3


Het staat er geschreven, ergens in mijn notitieboekje: “Hoe zoenen de zinnen verzacht”. Een eenzame zin tussen andere letters die daar hoegenaamd niets mee van doen hebben. Wanneer ik het opschreef weet ik niet meer. Er staat veel in dat boekje gepend en niet noodzakelijk in chronologische volgorde. Waar ik dus op dat precieze moment aan zat te denken (uiteraard aan zoenen, maar met wie, waarom, waar & wanneer?) is mij een volstrekt raadsel. Misschien vond ik dat de alliteratie gewoonweg goed klonk. Dat zou best kunnen.

Toch komen toevalligheden nooit alleen. Amper een week voor ik deze zin terug vond, op zoek naar iets anders, verdedigde ik nog met man en macht het levensbelang van kussen tijdens een verhit gesprek. Of mijn axioma enigszins serieus werd genomen, weet ik zelfs niet. Mogelijk kreeg mijn gesprekspartner (die ik nooit gekust heb) het er Spaans benauwd van. Daar kon ik echter allemaal geen rekening mee houden. Ik had het immers proefondervindelijk ondervonden en meer bewijzen heeft een mens niet nodig.

Zo kan slechte seks bij herkansing misschien gerust weer worden goedgemaakt. Die vlieger gaat niet op voor kussen. Als de zoenpuzzel de eerste keer niet past, komt het namelijk nooit meer goed. Rien à faire. Vergeet dientengevolge goedbedoelde raad van derden en bespaar je een gênante Googlesearch op zoek naar de juiste tips. Kussen is, in tegenstelling tot andere aangelegenheden, nu eenmaal geen kwestie van techniek of afdoende know how. Kussen is een kwestie van pure chemie en zonder de noodzakelijk scheikundige reacties sterft elke mogelijke toekomst onmiddellijk een gruweldood. Al gooi je naderhand manhaftig de gehele Kama Sutra in de strijd en doe je tot het einde der dagen elke dag de afwas, helemaal goed komen doet het nooit meer als het niet klikt tussen twee paar lippen.

Toegegeven, sommige mensen zijn dermate onkundig dat je je durft afvragen wat daar ooit van moet komen. Zelfs als ze de juiste lippen zouden vinden. Toch zijn de pneumatische staafmixers en de likkende puppies die je verweesd achterlaten met een stijf gezicht van opgedroogd speeksel eerder uitzonderlijk en weten de meeste mensen ongeveer wat ze moeten doen.

Niettemin blijft een zoenfestijn met de verkeerde lippen een triestige affaire en kun je in zo’n geval beter gezwind maken dat je weer weg bent. Voor je kapitale fouten begaat. Want één enkele kus vertelt nu eenmaal een heel leven. En als die kus onherroepelijke miserie voorspelt, is dat dus van levensbelang. Tenzij je de innige wens koestert om op termijn het gevoel te hebben dat je je lippen op een dode vis drukt, of op een muffige perzik waarop nog net geen schimmel staat. Want daar komt het uiteindelijk van.

Wat ik ook dacht toen ik die woorden schreef, zoenen verzacht de zinnen, als je de juiste lippen kust.

Posted in: Columns